Erik van Loon kijkt naar de pluspunten, leert van de minpunten
De doelstelling van Erik van Loon en Wouter Rosegaar was om minimaal in de top 10 te eindigen in de Dakar 2016. Na hun historische vierde plaats in de Dakar van vorig jaar waren ze dat aan hun stand verplicht, vonden ze. Met een eveneens historische tweede plaats in de negende etappe was het duo hard op weg die doelstelling glansrijk te halen. Eén mechanische tekortkoming gooide roet in het eten. Toch is Erik van Loon niet ontevreden over zijn Dakar. “Die tweede plaats, in een cruciale etappe, zegt me misschien wel meer dan de vierde plaats van vorig jaar.”
Exploderende remschijf kost Van Loon bijna zijn Dakar
Erik van Loon had nog ruim 9 kilometer te gaan tot de finish van de voorlaatste etappe van de Dakar. En toen explodeerde de remschijf, terwijl Van Loon zijn Mini met 170 kilometer per uur over de paden in de buurt van Villa Carlos Paz joeg. De explosie vernielde het wiel en de ophanging rechts achter. Met een uiterste inspanning wist Van Loon de auto naar de meet te rijden. Zo wist hij het tijdverlies op de proef nog beperkt te houden, maar omdat hij niet binnen de maximale tijd het bivak in Villa Carlos Paz wist te halen, moet hij rekenen op straftijd.
Van Loon geeft top 10 nog niet op
De hele dag bonken op de stenen, buffelen in de fesh-fesh en temperaturen die zo hoog opliepen dat Erik van Loon besloot om even te stoppen bij de tankpost voor de motorrijders om er een flesje koud water te vragen. De elfde etappe was een typische, taaie Dakardag, vond Van Loon. “Hoort erbij, maar ik was blij dat het erop zat.”
Woensdag de dertiende voor Erik van Loon
De negende etappe was halleluja voor Erik van Loon, met een knappe tweede plaats. De tiende etappe was rampzalig. Al op 5 kilometer in de proef ging de Mini op z’n kant. Van Loon kwam na 244 kilometer op een achterstand van 3.31.15 binnen. In het klassement tuimelde hij uit de top 10.
Van Loon met verstand naar excellente tweede plaats
Erik van Loon moest het even laten inzinken: de tweede tijd, tien seconden achter Carlos Sainz, in de heftigste etappe in de Dakar tot nu toe. “Niet te geloven. Dit is nog bijzonderder dan de vierde plaats algemeen van vorig jaar. Hier doen we het voor, voor dit soort resultaten.” De tweede tijd in de negende etappe, een lus door de beruchte duinen van Belèn, leverde Van Loon bovendien een stijging naar de achtste plaats in het klassement op.
Van Loon tiende in pittige etappe
De achtste etappe van de Dakar was een pittige, stelde Erik van Loon na afloop van de 394 kilometer lange proef van Salta naar Belèn. Een lekke band en een warmlopende motor van de Mini kostten ietsje tijd, maar met uitstekende navigatie van Wouter Rosegaar en scherp stuurwerk in de duinen, maakte Van Loon ook weer veel goed.
Van Loon: Deze Dakar niet te vergelijken met vorig jaar
Een jaar geleden op de rustdag stond Erik van Loon zesde in het klassement. In de Dakar van 2016 echter is hij met de elfde plaats halverwege de rally zeer tevreden. “Deze Dakar is niet te vergelijken met die van vorig jaar,” zegt Van Loon in Salta. “Er staan nu drie Peugeots voor me, die vorig jaar lang niet zo sterk waren. En echt selectief is de eerste week nog niet geweest. Niet zoals vorig jaar.”
Resultaat etappe 7 valt Erik van Loon niet tegen
Erik van Loon wist niet goed wat hij van de zevende etappe van de Dakar Rally moest denken. Aanvankelijk was hij niet erg tevreden met zijn veertiende tijd, op 15.33 van dagwinnaar Carlos Sainz. Nadere bestudering van de tussentijden en een blik op de concurrentie klaarden het oordeel van Van Loon toch wel op. In het klassement pakte hij een beetje tijd en met de elfde plaats algemeen is hij niet ontevreden.
Top 10-klassering Van Loon ondanks lekke band en brandwonden
Erik van Loon en Wouter Rosegaar meldden zich in de zesde etappe van de Dakar Rally terug in de top 10. Met een gemiddelde snelheid van iets boven de 100 kilometer per uur stuurde Van Loon zijn Mini over de 542 kilometer lange proef rond het zoutmeer van Uyuni. Het ging niet zonder slag of stoot. Bij het wisselen van een lekke achterband liep zowel Van Loon als Rosegaar brandwonden in het gezicht op. “Niet ernstig, hooguit vervelend. Maar straks wel even bij de dokter langs,” liet Van Loon weten.
Van Loon 80 kilometer zonder remmen
Erik van Loon schrok zich rot. Bij het inrijden van een speedzone ongeveer halverwege de vijfde etappe van de Dakar trapte hij zijn rempedaal tot tegen de plaat. Niks… In de special in het hooggebergte in Bolivia, waar natte sneeuw naar beneden dwarrelde, was het zonder remmen niet echt fijn rijden. Al pompend lukte het wel om de Mini onder controle te houden en na 80 kilometer deed alles het ineens weer. “Maar op die paden langs ravijnen van minstens een kilometer diep, heb ik niets geriskeerd.” Dat resulteerde in een veertiende tijd.